Den svåra balansgången

När väl facket kopplas in, har generellt en konflikt redan uppstått vilket innebär att fackförbund inte sällan tvingas operera under svåra omständigheter. I första hand skall man se till att föra fram och stå upp för fackmedlemmarnas önskemål, men samtidigt måste man vid infekterade konflikter även se till att visa välvilja till arbetsgivaren. Tyvärr innebär detta ofta en i det närmaste omöjlig förhandlingsposition för facket. Där det gäller att ge och ta, men samtidigt hela tiden låta vågskålen tippa över en aning i arbetstagarens favör.

Ett exempel på detta är när Unionen förra året tvingas till ett mycket svårt beslut. Svenska flygbolaget SAS befann sig i en mycket kritisk position där man talade om konkurs. För att bolaget skulle kunna räddas behövdes omfattande interna förändringar ske. Det handlade om SAS överlevnad.

Vid dessa förhandlingar lyckades Unionen hålla bolaget levande, men till ett kanske allt för högt pris? Idag mer än ett år senare kritiserar flera fackmedlemmar Unionens tillvägagångssätt. Bland annat är man kritisk till att fackförbundet förhandlade bort delar av pensionsavtalet. Unionen själva anser att de endast gjorde vad de var tvingade till att göra för att rädda  bolaget från konkurs.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: